Anna Hertzman

Senaste nytt

Skyll inte dålig kvinnosyn på invandrarna!

”Invandrarna har dålig kvinnosyn! Här i Sverige tar vi hand om våra kvinnor. Åk ner till mellanöstern och ta på dig slöja om det är det du vill!”

Ovanstående citat är det jag möts av mest när jag säger att jag är emot Sverigedemokraterna och rasism. Rasistiska vita män får panik och blir ibland riktigt otrevliga. Jag har även fått bemötandet av någon enstaka kvinna. Jag läste att Malena Ernman, som också kör en tydlig antirasistisk ton i sociala medier, fick höra av vita svenska män att hon är antirasistisk för att hon bara vill ha ”svart kuk”.

del6.tarhandomkvinnor.650

 

Vita svenska män pratar om att invandrare (muslimer i deras hjärna, eftersom de lider av islamofobi) har dålig kvinnosyn. Men vem har dålig kvinnosyn egentligen? De vita, rasistiska männen vill ju kontrollera mig och mina åsikter – precis det som de beskyller dessa ”invandrare” för. Lägg ner. Jag är fri och äger mig själv.

Här är ett ganska färskt exempel på en, som för en gångs skull har trevlig ton, fråga som jag får väldigt ofta:

bild.PNG-3red

Så här är det. Feminismen är en rörelse som vill motverka patriarkatet och kvinnoförtryck. Kvinnoförtryck finns i hela världen, i alla klasser, alla religioner och det vore att göra det ytterst enkelt för sig att skylla på en religion. Världen är uppbyggd av män, för män. Feminismen finns till för att förändra det, och skapa jämställdhet. Skulle jag resonera som killen som ställde frågan skulle jag hata alla män, eftersom män våldtar kvinnor, hela tiden världen över.

Bara för att kvinnor bär slöja betyder det inte att de är förtryckta. Ja, för en del i Väst ses slöjan som en symbol för förtryck. Men som alltid ligger det i betraktarens ögon. Jag bjuder bara på följande bild så får ni fan börja tänka själva:

bild-2

Det finns alla möjliga typer som har dålig kvinnosyn, och det handlar verkligen inte om vilken religion de råkar tillhöra eller vilken kultur de kommer ifrån.

Jag är emot all form av kvinnoförtryck, oavsett vilken människa som skapar förtrycket. Viktigast av allt: Jag finns inte till för att tillfredsställa dig. Aldrig.

Publicerat av.

Anna Hertzman
Tina Sayed Nestius
My Gerdin

Invandrarna tar inte våra jobb!

Det finns en uppfattning bland Sverigedemokrater att invandrarna tar våra jobb. Min uppfattning är tvärt emot. Jag trivs inte alls med tanken att en högutbildad invandrare kör taxi för att det svenska systemet är så dåligt och inte kan fånga upp och förvalta utbildade människor.

Det är midsommarafton, vi är vid västkusten och jag ska köpa jordgubbar. Vi står i bankomaten och ska plocka ut pengar för att kunna handla på torget. Det står ett sällskap bakom oss och en vit svensk man säger högt och tydligt:

”Är det svenska jordgubbar? Så det inte är arabiska jävla jordgubbar!”

Ni anar inte vad jag ångrar att jag inte har snabbare reaktionsförmåga. Jag ångrar mig att jag inte ifrågasatte denna hemska människa, att jag inte frågade varför han hade ett sådant enormt behov att skrika detta mot de företagsamma invandrarna som bedrev torghandel. Jag vill fråga honom varför han har ett sådant behov av att såra andra människor, för det gjorde han. Och vad är arabiska jordgubbar för honom? Vet han vad Arabien är? Vet han vad arabiska är?

Men vet ni, invandrarna kommer inte hit och tar ”våra” arbeten. Snarare så bidrar de till att det blir fler jobb i Sverige. Forskning visar nämligen att invandring bidrar till ökad utrikeshandel, och därigenom tillväxt – vilket är lika med fler jobb. Det är dessutom vanligare att människor med invandrarbakgrund än människor med svenskt bakgrund driver företag, och de skapar jobb på det viset. Mer om detta i denna studie.

Visst, det är vanligare att någon som är född i utlandet saknar arbete, och ja, flyktingar som kommer hit får bidrag för att överleva vardagen. Men det handlar verkligen inte om några fantasisummor. Eller vad sägs om 24 kronor per dag för en vuxen, ensamstående flykting som väntar på besked i sitt ärende? Den flykting som får stanna men saknar jobb kan få statlig etableringsersättning under de två första åren i Sverige – det motsvarar försörjningsstödet, eller det som förr kallades socialbidrag.

Men för många nyanlända gäller det att de ska ha jobb eller kunna försörja sig själva på annat sätt för att ens få uppehållstillstånd i Sverige. Och sanningen är att ju längre personer vistats i landet, desto större chans är det att de får jobb, startar företag eller på annat sätt ser till att det svenska samhället frodas.

invandrarna tar inte våra jobb my gerdin anna hertzman

Och jag blir trött att behöva försvara människor i pengar och att de ”inte kostar” och ”faktiskt bidrar”. Jag vill försvara alla människor i värde. Jag säger inte att jag inte tycker att det ska ställas krav på de som lever i Sverige, och det gäller alla. Men det jag säger högst och tydligast är att jag är oerhört trött och besviken på att vi aldrig pratar om människovärde. Jag är riktigt trött på att politik handlar mer om pengar än människovärde.

 

Publicerat av.
Anna Hertzman
Tina Sayed Nestius
My Gerdin

Det pågår inte en massinvandring till Sverige!

Detta påstående är nog det som roar mig mest av alla SD-citat. Det pratas om en massinvandring och att Sverige snart inte är svenskt längre. Det pågår ingen massinvandring. Förra året ökade invandringen med 12 procent, men det handlar om totalt cirka 65 000 personer. Mer exakta siffror finns här.

Så vill jag ta tillfället i akt och önnu en gång påminna om sidan ”Vanliga myter om invandring”.

massinvandring my gerdin anna hertzman

För det är helt enkelt inte sant att Sverige snart inte är svenskt längre, vad nu ”svenskt” är. Det är ungefär lika individuellt som en orgasm eller musiksmak. Men Sverigedemokraterna verkar ha tagit sig tolkningsföreträde över vad som är ”svenskt” och hur människan ska agera inom ramen av partiets skruvade åsikter. Samtidigt pratar de flesta anhängarna om en självuppfunnen kommunismtolkning och att den skulle vara ett gift. Det väldigt roliga i denna kråksång är att deras partipolitik är ungefär densamma som det påhittade skräckexemplet. Eftersom Sverigedemokraternas politik till stor del handlar om att lösa upp individens fria samspel i samhället och där politiken ska bestämma i detalj hur människor ska leva sina liv.

En man jag pratade med påstod till och med att de kommer ta alla sommarstugor i Sverige och göra till flyktingförläggningar och därför röstade han på SD, för han ville stoppa detta. Jag frågade honom om han på riktigt trodde på sig själv men jag fick tyvärr aldrig någon klarhet i det där.

Och varför handlar det alltid om en islamofobi? Jag minns när jag växte upp i Skurup hur det sades att ingen svensk kvinna rimligtvis kunde vara för invandring eftersom islam skulle göra att alla kvinnor blev tvungna att till slut bära slöja och föda tjugo barn. Idag när jag tänker tillbaka på denna inskränkta rasism så skrattar jag mest åt det. Jag kommer direkt att tänka på ett reklamutskick som hamnade i min brevlåda för ett år sedan (innan jag skrev en skylt på brevlådan att jag inte vill ha reklam från SD) där SD skrev ”vi tar hand om våra kvinnor”. Den meningen syftar på att SD är män som talar och att de talar i ägande om ”deras” kvinnor. Sverigedemokraterna är inte särskilt bra på att föra en sund jämställdhetspolitik.

Jag skriver dessa inlägg tillsammans med My och Tina och jag frågar Tina följande:

Varför finns det en sådan oerhörd islamofobi i Sverige i dag?

Jag gissar att det handlar om att skapa en konflikt, måla upp en bild av ”Vi och dom”, som gör det lätt att ta till sig att invandrare är farliga på något vis. Sedan Bush förklarade krig mot terrorismen efter 11 september 2001 har det skett en demonisering av muslimer och människor med den muslimska tron. Det är konstigt att folk är så rädda för islamiseringen när det faktiskt bor ganska få muslimer i Sverige. Det bor uppskattningsvis några hundratusen personer som har sin bakgrund i huvudsakligen muslimska länder. Den siffran säger i och för sig inget om personen är religiös eller inte, och i Sverige är det förbjudet att registrera folk utifrån deras religion. Men de muslimska trossamfunden har cirka 110 000 medlemmar, vilket utgör drygt en procent – EN PROCENT – av Sveriges befolkning, och det är väl en tydligare siffra på hur många aktiva muslimer det finns. Med 110 000 muslimer i landet får de verkligen anstränga sig hårt om de ska ta över landet…

 

Publicerat av.
Anna Hertzman
Tina Sayed Nestius
My Gerdin

Sänkt abortgräns motarbetar jämställdhet!

Jag är arg och upprörd! En man skrev att han tyckte det var ett bra förslag från Sverigedemokraterna att sänka abortgränsen i Sverige till 12e graviditetsveckan.

abort anna hertzman my gerdin

Fan vad jag äcklas när män ska minska kvinnans rättigheter. Hur kan man ens ta upp det i politiken år 2014? Mannen tyckte att det görs för många aborter i Sverige och att man inte ska ha makt att bestämma om ett foster ska leva eller dö. Jag tror att påven och han skulle bli bra kompisar..

Men i ett jämställdhetssträvande Sverige är hans tankesätt förlegat och jag dömer ut det fortare än det är sagt. Hur kan det bli ”för många” aborter? För vem? Vad är skillnaden på en abort eller tusen aborter?

Jag vet att det är skittufft att göra abort och det används inte som preventivmedel, det är endast ett dåligt argument för att försöka få övertag i en debatt som inte ska vara en debatt. Varje kvinna bestämmer själv. Ingen bestämmer åt henne. Att göra abort är mycket jobbigt men kan också ge en kvinna/flicka det liv som hon vill ha. Det är kvinnans rättighet att bestämma över sin egen kropp, reproduktion och sexualitet.

Denna bild talar bra:

bild

Mannen tyckte att abort endast borde finnas om kvinnan har blivit våldtagen.

VÄNTA MIN HJÄRNA KORTSLUTS OCH JAG MÅSTE SPRINGA TVÅ VARV RUNT HUSET FÖR ATT LUGNA NER MIG!

Ska en kvinna endast ha rätt till sin kropp/reproduktion/sexualitet efter en vidrig människa sexuellt våldfört sig på henne? Det var det sjukaste jag har hört! Då kan man ju lika bra lagstifta våldtäkt som lagligt direkt (vilket det i och för sig nästan är eftersom i princip inga våldtäkter leder till att förövaren döms för det) då det är den signalen man sänder! Män ska sluta våldta kvinnor. Mäns våld mot kvinnor är det män som skapar och män som ska sluta med. Håll kvinnan utanför det där. (skriver jag även fast jag vet att det är majoriteten kvinnor bland de som kämpar aktivt mot mäns våld mot kvinnor.)

Jimmie Åkesson tyckte också att kvinnor ska få bära pepparspray för att skydda sig mot våldtäkt. Det är så sjukt tankesätt så jag smäller av. Problemet är mycket djupare än så. Det finns en struktur i samhället som gör att män tar sig rätt att våldta kvinnor. En kvinna ska inte behöva känna sig orolig för att bli våldtagen. Då är samhället i grunden fel. En flicka i skolan ska inte bli tafsad på och kallad för ”hora”. Då är samhället i grunden fel. En liten jävla burk pepparspray gör ingen skillnad. Det handlar om hur man uppfostrar barn och hur man hanterar sexism. När pojkar slog på flickorna på dagis och i skolan och lärarna sade ”Tihi! Sådana är pojkar! De är lite busiga.” Där fick jag berättat för mig att pojkar/män får behandla mig som de vill, för sådana är de. Pojkarna fick samma uppfostran.

Det sätt som Sverigedemokraterna motarbetar kvinnans rättigheter och jämställdheten i Sverige ser jag som ett av SDs största politiska problem.
Om nu Jimmie vore en sådan kvinnokämpe så borde han tala om att kvinnor idag får magsårsmedicinen Cytotec som abortpiller. Det forskas alltså inte på kvinnan. Sjukvården insåg att kvinnan fick missfall av Cytotec och började därför använda det som både abortpiller men också för att sätta igång förlossningar. I bästa fall blöder kvinnan oerhört mycket av Cytotec, vilket leder till många sjukdomar och försvagningar, och i värsta fall sprängs livmodern.
Såhär står det om Cytotec på Fass.se

Jimmie Åkesson debatterar om våldtäkter med Gudrun Schyman i TV och han pratar om att muslimska män våldtar. Jimmie har inte läst sin läxa. Han vet inte att det våldtas, förföljs och misshandlas kvinnor i hela världen, hela tiden. Det är inte islams fel. Det är ett världsomfattande problem som kallas för patriarkatet. Googla det Jimmie! Så kan vi snacka när du vet vad fan du pratar om.

Kort fakta om aborter:
I Sverige utförs mellan 35000 och 38000 aborter årligen. Sverige har det högsta aborttalet i Norden. Antalet aborter som utförs efter vecka 12 är inte så många, cirka 2300-2500 per år – den siffran är konstant.

Viktigt sidospår:
Jämställdhet kan inte finnas till 10% eller 50% eller 80%. Antingen är någonting jämställt eller så är det inte det. När vi talar om att ”Sverige är ganska jämställt” så är det precis samma sak som att ”Sverige är inte jämställt”. Det är bara jämställt när Sverige är 100% jämställt och män och kvinnor har samma rättigheter och skyldigheter.

Bra fakta:
1975 stiftades lagen om i princip fri abort till och med vecka 18. Under 60- och 70-talet fick feministerna igenom P-pillret, att våldtäkt i hemmet blev olaglig, att föräldrar fick möjlighet att dela på föräldrapenningen och mycket mer. Kvinnor och män ska stolt bära begreppet feminism i sitt hjärta och inte glömma, förtränga eller förminska den väg som tidigare feminister banat för oss.
Ur. ”På tal om män och kvinnor” Statistiska Centralbyrån

Publicerat av.
Anna Hertzman
Tina Sayed Nestius
My Gerdin

Det heter chokladboll, inte negerboll.

De som röstar på Sverigedemokraterna säger alltid till mig att de röstar på just SD för att de tycker att de är det enda parti som vågar tala i flyktingpolitikfrågan.
För det första har de fel, alla politiska partier har en flyktingpolitik som de dessutom gärna pratar om. Deras åsikter stämmer bara i vissa fall inte riktigt överens med Sverigedemokratens.

Klicka här för ett exempel. (”Invandringen bra för Europa” – Reinfeldt)

För de här personerna verkar det vara en självklarhet att invandringen i Sverige är ett ofantligt problem. Som att Sverige håller på att rasa samman och att det skulle vara invandrarnas fel. Det är det inte.
Vi låter regeringen ge oss lite fakta om invandring här.

Jag tänker mig att det är samma människor som uttalar sig såhär som också tycker att det är deras rätt att säga ”negerboll” istället för chokladboll.
Jag var på en middag där två män i femtioårsåldern hade en diskussion där de båda två, härligt ryggdunkande, kom fram till att det är ”svårt att ändra på någonting man gjort hela livet”. De syftade på att säga negerboll. När fan blev det viktigt för en vit man i femtioårsåldern att få säga negerboll? Att en människa säger att det är svårt att ändra på någonting man gjort hela livet är bara bevis på att dessa människor inte borde uttala sig alls. Inte om någonting alls. Har man så svårt för att lära sig nya saker känns det som att problemet ligger hos den enskilda personen och inte hos någon annan.

Jag ska berätta för dig vad jag tror: jag tror det handlar om att man baserar sin identitet på tillhörighet och inte på självkänsla. Ingen människa finns till på grund av att ordet negerboll sägs. Men många människor blir å andra sidan sårade av att den vita inskränkta mannen inte har förmågan att respektera andra människor som inte ser ut som honom. (lika vanligt är det att vita kvinnor hävdar sin (icke-)rätt att slänga ur sig dynga.)

Det är en icke-debatt, vilket innebär att de som hävdar sig rätt och ger sig själv tolkningsföreträde inte har någon rätt. Det ligger inte på deras bord. Det är inte viktigt att få säga negerboll men det är viktigt att respektera andra människor. Du som gillar Facebooksidan där ni talar om hur viktigt det är för er att säga negerboll; du behöver träffa fler människor än din egen navel.

chokladboll negerboll anna hertzman my gerdin

Det finns en väldigt bra artikel i Kristianstadsbladet där det står  ”I övermorgon är det negerbollens dag. En fikahögtid som rimligtvis bara kan firas av människor som spenderat de senaste decennierna under en mörk sten i en mörk skog utan någon som helst internetuppkoppling eller interaktion med andra människor.”
Läs hela här. 

När du som sverigedemokrat sitter och krampaktigt håller fast i dina fördomar men känner att du börjar få mjölksyra i armarna kan du läsa på i följande länkar för att få veta att fler partier än Sverigedemokraterna har en uttalad, men om något mer human, invandringspolitik. Klicka på följande partinamn för att lära dig nytt och korrekt. Sverigedemokraterna har nämligen byggt sin politik på att låtsas att de är det enda parti som pratar om invandring och många har de lurat.

Socialdemokraterna
Vänsterpartiet
Moderaterna
Folkpartiet
Centerpartiet
Kristdemokraterna
Miljöpartiet
Feministiskt initiativ

 

Publicerat av.
Anna Hertzman
Tina Sayed Nestius
My Gerdin

En antirasistisk bloggserie för Sverigedemokrater.

anna hertzman my gerdin

Jag har på senare tid fört en stark, och inte alltid så ensam, debatt i mina sociala medier (Facebook, blogg och Instagram) mot Sverigedemokraterna samt mot den rasism, nazism och homofobi som växer sig allt starkare i Sverige för varje dag.

Jag läser alla artiklar och böcker jag kommer över som handlar om just vad det är som händer i Sverige (och Europa) just nu. Ibland väljer jag att länka till en del av detta i mina sociala medier för att folk inte ska tro att jag somnat i debatten. Ingen får tro att jag har gett upp!

Jag får ofta den här responsen:

bild.PNG red copy

 

Typsikt alltså att mannen som röstar på SD vill att den skånska, skönsjungande kvinnan ska hålla käften och pyssla med endast sådant som tilltalar honom. Men de som hängt med mig ett tag vet att jag inte är här för att vara till lags.

Efter flertalet påhopp, mothugg, felcitat, argumentationer och så vidare kände jag att jag vill göra någonting konkret av allt jag vet, känner och tycker. Det är ett ”supervalår” som media väljer att lyfta fram det. Jag kan hålla med om det på så sätt att rasismen måste utplånas och motverkas. Vi måste börja älska och sluta hata. Vi har alltså supermycket att arbeta mot detta supervalår och jag tänker dra mitt strå till stacken.

Men jag kan ju inte skryta med att jag skulle kunna ro denna båt alldeles själv så jag kallade in två personer som jag har stort förtroende för.

Tina Sayed Nestius lärde jag känna när hon jobbade som chefredaktör på Ystads Allehanda. Idag jobbar hon med kommunikation.

My Gerdin som är illustratör och aktiv feminist.

Anna tina my

Det vi ska göra är att avhandla en del myter som Sverigedemokraterna har lyckats skapa politik av. Det kommer också vara citat jag fått kastat mot mig i denna debatt. I en serie blogginlägg ska vi slå hål på myterna och ge de intoleranta svar på tal.

Av kärlek för kärlek. För alla människor. För tolerans.

 

Publicerat av.
Anna Hertzman
Tina Sayed Nestius
My Gerdin